El Conselh Generau d’Aran demana una nova llei per a enfortir l’autogovern

El 18 de novembre va tenir lloc a Vielha la presentació del pla de govern del Conselh Generau d’Aran. La pesentació va ser feta per part de la Síndica d’Aran, Maria Vergés, i els consellers. Segons apunta la síndica, els eixos estratègics són: l’atenció a les persones, el desenvolupament territorial i la consolidació de l’autogovern.

De les propostes que es va fer, la més important és la de reformar la Llei d’Aran. La llei d’Aran és la llei que estableix l’autogovern aranès i les competències que té. Segons afirmen al Conselh Generau, solament un 33% de les competències han estat desplegades. Vergés proposa un nou model jurídic per a l’Aran diferent del que té ara, que és considerat un règim local, per un d’equiparable amb els consells insulars de les Illes Balears o les ciutats autònomes com Ceuta i Melilla. Per a aquest afer també ha demanat el reconeixement estatal a través d’una llei orgànica.

-Publicitat-

Un dels altres temes importants ha estat del del finançament. Demanant fixar un finançament fix per tal de deixar de ser un simple òrgan gestor i poder impulsar polítiques pròpies. Afirmen que el finançament que reben depèn de qui governa la Generalitat i que, per tant, un finançament fix ajudaria a impulsar aquest caràcter autònom. S’espera que per l’any que ve s’arribi a un acord.

També han remarcat la necessitat que l’hospital de la Val d’Aran sigui un hospital transfronterer. L’objectiu és poder atendre millor les necessitats dels pacients i , també, poder fixar professionals en el territori. Actualment, afirmen, no hi ha prou gent per a poder suplir les necessitats sanitàries de la població.

Sobre les qüestions en llengua, Vergés remarcà la importància del traspàs complet de les competències en foment i promoció de l’occità, que actualment són compartides amb la Generalitat en territori català i exclusives del Conselh Generau en territori aranès. També ha anunciat la creació d’un centre cultural en Vielha i que aculliria l’Archiu Generau d’Aran.

Finalment també destaquem l’interès del Conselh Generau pel traspàs de les competències d’esport, atesa la importància de l’esquí i les activitats de muntanya en el territori.

spot_img

Últimes notícies

Notícies Relacionades