La irrupció del nacionalisme català i l’abstenció independentista, claus a les eleccions, mentre la demografia espanyolitza l’aritmètica parlamentària

La irrupció del nacionalisme català i l’abstenció independentista, claus en aquestes eleccions. La demografia espanyolitza l’aritmètica parlamentària

Els resultats d’aquestes eleccions ens mostren una sèrie de fets empírics que els partits que volen la independència de Catalunya haurien de tenir en compte. Els enumerarem perquè així potser ens seran més fàcil de copsar:

-Publicitat-

L’abstenció d’independentistes ha estat molt àmplia i no només ha afectat els partits independentistes d’esquerra. Junts també l’ha patit.

La pèrdua de vots i d’escons de l’independentisme d’esquerra (ERC i CUP) ha estat històrica. Molts independentistes esquerrans no poden entendre que els partits que votaven fins ara no hagin fet cap passa per avançar cap a la independència ni a favor de la llengua catalana. Les polítiques bonistes d’aquests dos partits i la seva submissió a un marc mental espanyol els ha perjudicat molt.

La caiguda del vot independentista no es deu només pel fet de l’abstenció esmentada abans. També es deu a la caiguda demogràfica dels catalans (dels catalans ètnics, perquè se’ns entengui). Si les famílies que parlen en català a casa tenen pocs fills o no en tenen el nostre poble s’anirà reduint en el seu nombre i això tindrà (ja té) una traducció a nivell electoral. Si ets català votes partits catalans; si ets castellà (o immigrant de fora d’Espanya) votes partits espanyols.

De la mateixa manera que el vot independentista ha caigut en part per la davallada demogràfica dels catalans (dels catalans ètnics) el vot espanyolista ha augmentat, en part, pel creixement demogràfic dels no catalans a Catalunya via immigració. En aquesta campanya s’han vist immigrants no espanyols, bàsicament hispanoamericans, en mítings de VOX, però també han votat els altres partits de matriu castellana.

En aquesta anàlisi farem un esment a part dels resultats d’Aliança Catalana, que ha entrat al Parlament la primera vegada que es presentava a les eleccions autonòmiques. El nacionalisme identitari català, representat en aquestes eleccions per Aliança, ha obtingut molt bons resultats sobretot en indrets del Principat que fins fa quinze anys eren encara relativament poc castellanitzats: tota la demarcació de Girona llevat de la seva costa sud; la major part de la demarcació de Lleida; i el nord i l’interior de la demarcació de Barcelona. I, encara més, d’aquests indrets esmentats, Aliança ha pujat molt sobretot allí on les dues darreres dècades ha augmentat molt la immigració musulmana i la inseguretat, que és gairebé arreu d’aquestes comarques.

Es veu molt clarament que en les comarques del Principat més castellanitzades l’espanyolisme imperialista de VOX hi ha tret molt bons resultats i els d’Aliança han estat més discrets, inferiors al 5% i, sovint, encara inferiors; i, a la inversa, en les comarques on encara la catalanitat hi és molt forta Aliança hi ha tret resultats que van del 5% al 15%. A més, en aquestes comarques en general Aliança ha superat la CUP, en alguns indrets amb el doble o més de vots que el partit anticapitalista.

- Publicitat -

És evident que el partit de Sílvia Orriols pot treure millors resultats encara arreu, tant a les comarques més castellanitzades com a les que encara conserven força la catalanitat, i de ben segur que ho farà ara que tindrà l’altaveu derivat de tenir representació al Parlament.

Dit això, només manca saber qui serà el proper president de la Generalitat de Catalunya. Salvador Illa o Carles Puigdemont? L’espanyolisme tancarà files al voltant de Salvador Illa i és molt possible que tant PP com VOX el votin a la investidura, essent finalment elegit nou president, mercès al fet que aquests tres partits sumen 68 diputats, la majoria en el Parlament. Pot ser que Illa faci un govern del PSC en minoria, puix que una cosa és acceptar els vots de PP i VOX i una altra formar govern amb la dreta dura espanyola.

De totes maneres, encara poden passar moltes coses abans de la investidura i la pilota segueix rodant al terreny de joc.

spot_img

Últimes notícies

Notícies Relacionades