3 de cada 4 residents al Principat de Catalunya són o provenen d’immigrants

L’informe del Centre d’Estudis Demogràfics palesa la difícil situació demogràfica al Principat de Catalunya

El Centre d’Estudis Demogràfics ha difós darrerament la seva nova investigació. Certifiquen que gairebé 3 de cada 4 residents al Principat de Catalunya són o provenen d’immigrants. L’informe s’ha publicat pocs mesos després que la població del Principat hagi assolit la xifra dels vuit milions d’habitants.

Certament la població del Principat ha augmentat estrepitosament des de principis del segle XX. El poble català ha rebut quatre grans onades migratòries en els últims cent anys.

-Publicitat-

La primera correspon al període entre el 1910 i el 1929. La segona s’esdevingué entre l’any 1950 i 1976. Aquestes dues primeres allaus migratòries van consistir fonamentalment en immigració castellana provinent de diferents parts de l’estat espanyol. Malgrat això, la integració dels immigrants vinguts a la primera onada va ser molt més satisfactòria que en la segona.

D’altra banda, la tercera (2000 – 2008) i quarta (2016 – 2022) onades s’han compost més aviat d’immigrants internacionals. A més a més, s’han anat succeint durant aquest segle i han representat l’arribada d’un milió i mig d’immigrants. La seva integració i adaptació a la llengua i cultura catalanes ha estat minsa.

“Només 200.000 persones procedeixen de creixement natural”

2’8 milions dels residents al Principat han nascut a fora del mateix. De fet, un 56’5% d’aquests han nascut a un altre estat. Tanmateix, dels que van néixer aquí un 74’2% compten amb un progenitor nascut a una altra part de l’estat espanyol.

Així doncs, dos terços de la població del Principat són immigrants o bé descendents d’immigració. Extrapolant l’anàlisi a la tercera generació, gairebé tres de cada quatre catalans serien producte directe o indirecte de les onades migratòries dels segles XX i XXI.

D’on prové la immigració?

A principis dels anys vuitanta del segle XX, la població andalusa i extremenya al Principat representava un 20% de la població total. Darrere de la immigració andalusa i extremenya la de Castella i Lleó, Aragó, Castella-La Manxa, Galícia, Múrcia i Madrid, n’eren les més nombroses, respectivament.

Pel que fa a la immigració internacional, el Principat compta amb pobladors de gairebé tots els països del món. Un 45% dels immigrants que han vingut en aquest segle són de Llatinoamèrica, un 22% europeus, un 20’8% africans i un 11’2% són asiàtics.

- Publicitat -

La paupèrrima taxa de fecunditat dels catalans

El Principat de Catalunya té una taxa de fecunditat baixíssima. Només és d’1,2 fills per dona. S’engloba dins de les taxes de fecunditat més baixes d’Europa. S’explica per la dificultat del poble català de tenir una estabilitat econòmica que els permeti tenir fills. A més a més, també s’explica fins i tot per la decisió pròpia de les parelles d’ajornar la fecunditat o fins i tot de negar-la.

La xifra òptima per assolir el relleu generacional és la de 2,1 fills per dona. Així, ens trobem força lluny del manteniment o creixement poblacional. També patim d’una població altament envellida i casualment és la més catalana de totes. Per tant, el futur del català i dels catalans també queda en entredit. La situació demogràfica és com a mínim preocupant. Ens hi juguem la nostra pervivència com a nació.

spot_img

Últimes notícies

Notícies Relacionades