Immigració: les similituds entre Catalunya i Texas

El tribunal federal d'apel·lacions vol impedir que Texas escometi una llei que li permeti arrestar i detenir persones que creuen il·legalment pel seu territori

Una allau humana periòdicament intenta entrar als Estats Units. El president Trump, assumint la preocupació dels americans, va mirar de posar-hi solucions: acords comercials, control de les xarxes criminals que trafiquen amb persones, millora de les condicions frontereres… Semblava llest el problema, però no va poder seguir de president. Ara, encara cueja la problemàtica migratòria. El tribunal federal d’apel·lacions vol impedir que Texas, un estat amb una frontera del tot permeable, escometi una llei que li permeti arrestar i detenir persones que creuen il·legalment pel seu territori.

Centenars d’immigrants intentant travessar la frontera a El Paso, Texas.

Recordem que una sentència del Tribunal Suprem dels Estats Units del 19 de març permetia aplicar, sense més ni més, unes instruccions del governador texà, Abbott pel control efectiu de la immigració. Un anunci que per si sol ja va limitar l’entrada d’immigrants il·legals als quals els esperava una situació dramàtica d’adaptació per la manca de documentació i per la seva captura per part de grups d’explotadors laborals. L’administració federal de Biden, sota el jou dels grans poders econòmics que cerquen mà d’obra sense recursos i indefensa, ha impulsat un recurs judicial que deixa sense efectes les disposicions legals d’Abbott. Texas cada dia està més lluny de la complicitat federal que se suposa existent als Estats Units.

-Publicitat-

Les organitzacions de drets humans, des de fa molt de temps, clamen per una regulació més clara de la immigració, on no sigui possible un trànsit il·legal que acaba amb greus injustícies. Una tònica que també es repeteix als Països Catalans, on com Texas, no és possible aplicar disposicions normatives per regular-ne l’entrada i sortida de persones foranies, i on les autoritats dels governs centrals queden molt allunyades de les realitats socials de la gent comuna.

Per postres, l’afer de la immigració il·legal topa amb la dinàmica excloent dels països veïns, pels quals resulta asfixiant i es neguen a admetre les devolucions dels que han traspassat les fronteres després de grans dificultats.

La Casa Blanca afirma que la immigració és un afer federal, ja que afecta les relacions internacionals. En canvi, els problemes socials que genera els ignora i com a molt, només seran moneda de canvi per aprovar un paquet financer d’armaments per la fallida guerra d’Ucraïna. La diferència entre els que volen el progrés de la seva gent i els que estan al servei d’interessos especulatius, és a dir, conservadors (republicans, Trump) i progressistes (demòcrates, Biden), respectivament.

spot_img

Últimes notícies

Notícies Relacionades