Andorra multarà amb fins a 60.000 euros els establiments que no atenguin en català

El Consell General d'Andorra obligarà els treballadors dels comerços del Principat a poder adreçar-se als clients en català

Andorra tindrà en breu una nova legislació del català, gràcies al recolzament del partit de Govern, Demòcrates, i dos dels tres blocs de l’oposició, Concòrdia i el Partit Socialdemòcrata. La normativa compta amb dos aspectes clau; l’obligació d’atendre en català en l’àmbit comercial i la necessitat de demostrar un nivell mínim de la llengua pròpia del Principat per renovar el permís de residència. Únicament Andorra Endavant ha rebutjat sumar-s’hi, considerant excessiu el sistema de sancions.

Segons informa El Periòdic d’Andorra, la nova llei estableix multes de 6.001 a 60.000 euros per a infraccions molt greus. Aquestes sancions serien aplicades, segons el cap de Concòrdia, Cerni Escalé, als comerciants que, per exemple, es neguessin sistemàticament a atendre en català durant tres anys consecutius, i que això quedés constatat en una inspecció.

-Publicitat-

Fins ara, en un establiment només calia que hi hagués almenys un treballador que parlés català. Amb la nova normativa tots els empleats hauran de ser capaços de dirigir-se al client en llengua catalana.

La reincidència en incomplir la llei durant aquests tres anys comportaria multes de 6.000, 10.000 o 12.000 euros. La multa de 60.000 euros està reservada per als comerciants que reincideixin quatre o més vegades.

Front comú per a la defensa de la llengua: tots els partits andorrans menys un votaran a favor de la nova llei

La nova legislació sobre l’ús del català a Andorra s’està perfilant amb el suport de Demòcrates, el partit del Govern, i diversos grups de l’oposició. A l’hora de tractar qüestions lingüístiques les formacions polítiques andorranes acostumen a manifestar un consens polític ampli.

Els elements principals de la nova normativa inclouen l’obligatorietat d’utilitzar el català en els negocis quan un client s’adreça als dependents en aquesta llengua, a més de la necessitat de demostrar un coneixement bàsic del català per renovar els permisos de residència.

Així, les sancions previstes per a les infraccions, especialment per a les més greus, semblen ser contundents. D’aquesta manera, reflecteixen la seriositat amb què s’està tractant la qüestió de la protecció i promoció del català.

En resum, la nova legislació té com a finalitat reforçar l’ús i la protecció del català a Andorra, amb un suport polític ampli malgrat algunes discrepàncies evidents. Serà interessant observar com es desenvolupen els efectes d’aquesta legislació en els propers anys.

- Publicitat -

Andorra Endavant no votarà a favor de la llei que blindarà el dret de ser atès en la llengua oficial d’Andorra

Andorra Endavant ha rebutjat sumar-se a aquesta iniciativa, argumentant que considera desproporcionat el règim sancionador. Aquesta acció revela divergències ideològiques respecte la manera de promoure i protegir la llengua catalana al país.

spot_img

Últimes notícies

Notícies Relacionades