Avalots a Nova Caledònia: els independentistes canacs no accepten el nou cens francès

Dilluns passat va començar una onada de greus avalots a Nova Caledònia. Un arxipèlag de l’oceà Pacífic sota sobirania francesa la població autòctona del qual és un grup d’ètnies aborígens, els canacs. Els quals es troben en minoria davant els colons francesos que s’hi han anat assentant d’ençà del segle XIX.

El motiu d’aquests incidents és l’ampliació del cens de Nova Caledònia que vol aprovar el govern francès. Estenent-lo als immigrants francesos i tahitians que han arribat a les illes els darrers anys i que deixaran encara més en minoria els aborígens canacs.

-Publicitat-

Així doncs, els independentistes canacs han començat tot un seguit de protestes que han derivat en aldarulls contra les forces d’ocupació i els colons francesos. Els independentistes no volen que el poble canac sigui una minoria ètnica a casa seva. I és per això que reclamen el dret de ser majoritaris a la seva terra.

Tanmateix, el govern francès d’Emmanuel Macron addueix que no és democràtic que una cinquena part de la població de Nova Caledònia (els immigrants francesos i tahitians no censats) no tinguin dret a vot, i  és per això que volen ampliar el cens.

Els anys vuitanta del segle XX Nova Caledònia ja va ser escenari de greus enfrontaments ètnics entre els aborígens, els colons i les tropes ocupants franceses. D’ençà d’aleshores s’han produït tres referèndums d’independència, els quals han donat com a resultat la derrota dels independentistes. El darrer d’aquests tres referèndums, el de 2021, va ser boicotat pels independentistes, els quals van propugnar l’abstenció.

spot_img

Últimes notícies

Notícies Relacionades