Catalunya podria obtenir el primer reconeixement internacional d’un gran estat abans de juliol

Sánchez preveu que Espanya reconegui a l'Estat palestí abans d'aquest estiu i això obre la porta a un reconeixement per part d'Israel cap a la causa catalana

Pedro Sánchez ha anunciat que preveu que Espanya reconegui a Palestina com a Estat abans del mes de juliol. Això podria desencadenar en alguna mena de reconeixement a Catalunya per part d’Israel.

A més, Sánchez està convençut que els durant els mesos vinents succeiran esdeveniments en l’escenari internacional que facilitaran que altres països se sumin al reconeixement.

-Publicitat-

Sánchez ja havia expressat la intenció que en la present legislatura Espanya reconegués Palestina. El passat 22 de març també va participar en una reunió a Brussel·les amb els seus homòlegs d’Irlanda (Leo Varadkar), Malta (Robert Abela) i Eslovènia (Robert Golob). Reunió en la qual es van comprometre a aquest reconeixement i fer-lo quan “pugui suposar una contribució positiva i les circumstàncies siguin les correctes”.

Ara Sánchez ha delimitat el moment que té previst per fer això. Ha explicitat la intenció de fer-ho abans que acabi el primer semestre d’enguany. Es tracta d’una decisió que ha recordat que és adoptada pel Consell de Ministres i que no és necessari que compti amb l’aval del Parlament. Encara que sí ha assegurat que n’informarà al poder legislatiu.

Pedro Sánchez està convençut que entre abril i juny hi haurà esdeveniments rellevants en l’escenari internacional sobre el conflicte entre Israel i Hamàs i aconsella estar atents als debats que sobre aquest tema hi hagi en Nacions Unides.

Gira de Sánchez al Pròxim Orient

El president del Govern espanyol explica que l’objectiu de la seva gira per Orient Pròxim —que inclou visites a Jordània, l’Aràbia Saudita i Qatar— és conèixer de primera mà el que pensen els països àrabs sobre la resolució del conflicte. També vol saber quines alternatives pretenen liderar per a això i en quina mesura pot ajudar Espanya.

La posició que defensarà és la necessitat d’un alto el foc que posi fi a la catàstrofe humanitària a Gaza. També impulsar una conferència de pau que faciliti la solució dels dos estats i donar suport al paper de l’Agència de l’ONU per als Refugiats Palestins.

Sánchez ja ha parlat amb l’Aràbia Saudita i existeix una relació molt bona. Per això ha subratllat que no té previst parlar d’aquest assumpte en la seva reunió amb Bin Salmán. Però, ha precisat, que si sorgeix en la conversa, no hi ha cap problema a tractar-lo. Tampoc està previst, segons fonts del Govern, parlar de la situació dels drets humans a l’Aràbia Saudita, sobre el que reconeixen que hi ha diferències substantives.

- Publicitat -

Afegeixen que per al Govern la defensa dels drets humans és una prioritat transversal que presideix tota l’acció exterior i continuarà sent-ho. Però subratllen que hi ha canals a través de la Unió Europea mitjançant els quals es continua insistint en la necessitat del “respecte als drets humans”. Aquest viatge, expliquen, que té com a focus central el conflicte entre Israel i Hamàs i la situació a Gaza.

Resposta contundent d’Israel

Israel va dir als quatre països europeus (Espanya, Irlanda, Eslovènia i Malta) que el seu pla per treballar cap al reconeixement d’un estat palestí constituïa un “premi al terrorisme” que reduiria les possibilitats d’una resolució negociada al conflicte entre els veïns.

“El reconeixement d’un estat palestí després de la massacre del 7 d’octubre envia un missatge a Hamàs i a les altres organitzacions terroristes palestines que els atacs terroristes assassins contra els israelians seran correspostos amb gestos polítics als palestins”. Va dir el ministre d’Afers Exteriors israelià Israel Katz a la xarxa social X.

També Katz va afegir: “La resolució del conflicte només serà possible a través de negociacions directes entre les parts. Qualsevol compromís en el reconeixement d’un estat palestí el que fa és allunyar la possibilitat d’arribar a un acord entre les parts i augmenta la inestabilitat regional.”

Reconeixement de Catalunya? Veus influents en parlen

L’influent activista jueu nord-americà David Harris, investigador visitant a la Johns Hopkins University School i membre del Consell de Relacions Exteriors dels Estats Units, va fer el passat 25 de març una polèmica publicació a la xarxa social X, la qual feia referència a Catalunya. Harris va dir el següent:

“El primer ministre espanyol, Pedro Sánchez, vol el reconeixement unilateral d’un estat palestí. Si ell decideix ficar-se en un conflicte llunyà del qual sap poc, jo també ho faré. És l’hora del reconeixement unilateral de la independència de Catalunya! Per què Catalunya hauria de continuar essent ocupada per Espanya?”.

spot_img

Últimes notícies

Notícies Relacionades