Els catalans no som una ètnia

Ja fa una colla d’anys que, a primer de carrera, el professor d’antropologia cultural es va passar mig quadrimestre explicant perquè les races no existien. Anys més tard la meva sorpresa va ser quan vaig consultar el meu expedient mèdic i un dels apartats deia: “raça”, i la corresponent delimitació: “caucàsica”. Es veu que la Medicina, que per alguna cosa encara es basa en fets empírics, podia utilitzar el concepte de raça però l’antropologia no.

Com tantes coses en la vida, els fets són tossuts i s’alcen impertèrrits davant les ideologies bonistes (i nefastes) que s’entesten a negar la realitat. Quelcom semblant passa amb el concepte d’ètnia que, òbviament, cal no confondre amb el de raça malgrat que no estan del tot separats.

- Publicitat -

No fa gaires dies hem assistit a la polèmica generada per una candidata al Parlament de Catalunya en un canal públic (espanyol, perquè l’autonòmica ha decidit que es poden entrevistar candidats de Vox però no a una independentista), on afirmava que els catalans érem una ètnia. No han estat els de Vox, o els de Ciutadans, els primers que s’han alçat a negar veracitat a tal afirmació, amb la ja acostumada cantarella que som un país de pas, inclusiu, integrador, etc, o que, senzillament, som tots espanyols i prou. No.  Han estat, com no podia ser d’altra manera, els nostres amics processistes, que quan s’aixequen al matí són independentistes i al capvespre ja són antifeixistes i alguns, uns pocs d’ells, encara, es pensen que són nacionalistes, els que s’han escandalitzat, encapçalats pel músic vingut a polític Lluís Llach.

Servidor està ja cansat d’explicar, a història contemporània, el mapa ètnic de l’Imperi austrohongarès d’abans de la Primera Guerra Mundial: croats, eslovens, txecs, magiars, alemanys, polonesos, etc, i el problema nacionalista que això generava. Què els fa diferents a tots aquests pobles entre ells i amb els catalans, per exemple, sinó el concepte ètnic? Ningú negaria, ni llavors, ni ara, que tots aquests pobles europeus fossin ètnies malgrat conviure, al seu moment i encara en molts casos, avui, sota un mateix sostre polític. I va ser, precisament, el principi d’autoderminació dels pobles ideat pel president Wilson que es va aplicar a aquestes ètnies per dotar-los d’un estat propi en els imperis  que havien estat derrotats durant la Gran Guerra.

- Publicitat-

La darrera astracanada dels processistes ha estat, doncs, escandalitzar-se perquè algú ha dit que els catalans som una ètnia. Com si els  txecs, polonesos o hutus puguin ser una ètnia i els catalans no. Llavors ens estranya que, quan és el moment de la veritat, les cames els trontolla i el desig d’independència se’ls desfaci com les neus hivernals on tenen el cervell permanentment. 

spot_img

Últimes notícies

Notícies Relacionades

La salut nacional 

Segar Cadenes

La demografia covarda

La veritat